Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Genel
İlgili kurallar hakkında bilgi almak için http://odb.kocaeli.edu.tr/yonetmelik.php internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Akademik Takvim
Akademik takvim danışman atanması, ders kayıt, ders ekleme bırakma, sınavlar vb. akademik etkinliklerin tarihlerini içeren bir takvimdir. Öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetleri konusunda Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından ilan edilen akademik takvimi takip etmeleri beklenir.
Danışmanlık
Öğrenciye, Üniversiteye kaydoluşundan itibaren Üniversite ile ilişiği kesilene kadar geçen süre içinde, kayıt, eğitim-öğretim çalışmaları ve öğrencinin Üniversitedeki yaşamı ile ilgili problemlerinde yardımcı olmak ve yönlendirmek üzere, ilgili Bölüm Başkanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanı akademik danışman olarak tanımlanmaktadır. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 4/1(a) ve madde 8; Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Yönergesi, madde 4/1(c) ve madde 5/1) Yeni kayıt yaptıran her öğrenci için kayıtlı oldukları Bölüm Başkanlığı tarafından bir öğretim elemanı Akademik Danışman olarak atanır ve Öğrenci Bilgi Sisteminde (ÖBS) duyurulur. (Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Yönergesi, madde 5/4) Öğrenci danışmanına ÖBS üzerinden mesaj atarak, kurumsal e-posta adresine mesaj atarak veya kurumsal telefon numarası yoluyla ulaşarak görüşme talebinde bulunabilir.
Akademik danışman, danışmanı olduğu öğrencinin eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarında yardımcı olur.
Yaz Öğretimi
Fakültemizde yaz öğretiminde ders açılmamaktadır.
Yaz öğretiminde diğer üniversitelerden ders almak isteyen öğrenci, ilgili Üniversitelerin duyurularını takip ederek Kocaeli Üniversitesi Yaz Öğretimine İlişkin "ESAS"lara uygun olan dersleri Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından onay verilmesi halinde alabilir. Öğrencinin ders almayı düşündüğü diğer üniversitenin öğrencinin Kocaeli Üniversitesi’ne giriş yılı esas olmak üzere ilgili bölüm/program taban puanın eşit veya daha yüksek olmasının yanı sıra (ESAS 1/1) diğer üniversiteden alınacak ders(ler)in içeriğinin Kocaeli Üniversitesi’yle benzer olması ve ders(ler)in AKTS değerinin Kocaeli Üniversitesi’ndeki derse eşit veya daha fazla olması gerekmektedir. (ESAS 1/4)
Öğrenciler, yaz öğretiminde ders(ler)in AKTS/kredi/saat değerlerine bakılmaksızın, en çok 1 yıllık ders ile 1 dönemlik ders alabilir. (ESAS 2/1)
Öğrenciler, yaz öğretiminde alt yarıyıllara ait hiç almadığı, alıp da sınavına girme hakkı elde edemediği veya alıp da başarısız kaldığı dersleri, yaz öğretiminde alabilir. AGNO 3.00 ve üzerinde olan ve herhangi bir ders başarısı (DC) harf notundan düşük olmayan bir öğrenci üst yarıyıllara ait dersleri yaz öğretiminde alabilir. (ESAS 4)
Bu konuda getirilmiş olan sınırlama yalnızca ders sayısına yöneliktir. Dolayısıyla öğrencilerin 1 yıllık ve 1 dönemlik ders sınırına uyma koşuluyla farklı üniversitelerden ders alabilmeleri mümkündür.
Öğrenciler yaz öğretimine başvuru sürecinde; 1-Eksiksiz olarak doldurulup imzaladıkları yaz okulu değerlendirme formunu 2-Almak istedikleri dersin Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki ve diğer üniversitedeki ders içerikleri ile AKTS değerlerini içeren belgeleri, 3-Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve diğer üniversitedeki ilgili bölüm/programın taban yerleştirme puanını içeren belgeleri, gerekli kontrollerin yapılıp başvurularının onaylanması için eksiksiz olarak danışmanı ile paylaşır.
Yaz öğretimi için yaz okulu değerlendirme formunda yer almayan dersler danışmanla paylaşılıp Fakülte tarafından onaylanmadığı için intibakı yapılmaz. Yalnızca yaz okulu değerlendirme formunda yer alan derslerin intibak işlemleri yapılabilmektedir.
Alınacak derslerin içeriği benzer, toplam AKTS değeri Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki dersin toplam AKTS değerine eşdeğer veya bundan yüksekse alabilirsiniz.
(ESAS 7/1) (ESAS 6/1)
Ders Kayıtları – Ders Ekleme Bırakma – Seçmeli Ders Seç
Öğrenci, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından belirlenen akademik takvimi takip ederek bu takvimde yer alan tarihlere uygun olarak her eğitim-öğretim döneminden önce Öğrenci Bilgi Sisteminden ders kayıtlarını yapmak zorundadır. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 12/1)
Ders seçimlerinde zorunlu dersler, seçmeli dersler ve üniversite seçmeli dersleri (ÜSD) olmak üzere üç tip ders çeşidi bulunmaktadır. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 14) Zorunlu dersleri seçmek zorunluyken seçmeli derslerin seçiminde öğrenci ilgili olduğu alana göre kendisi bir tercihte bulunacaktır. Ancak öğrenci bu üç tip ders seçimini yaparken Hukuk Fakültesi’nin ilan ettiği yıllık ders planına ve mevzuatla belirlenmiş AKTS değeri sınırlarına dikkat etmelidir.
Hukuk Fakültesi’nin yıllık planına göre mezun olmak için her bir sınıfta 4 tane seçmeli ders almanız gerekmektedir. Seçmeli dersler dönemlik olduğundan her dönem o sınıfa ait 2 seçmeli ders almanız önerilmektedir. Bu konuda Hukuk Fakültesi internet sitesinde yapılan duyuru şu şekildedir: “Fakültemizin internet sayfasında ilan edilen yıllık plana göre (http://hukuk.kocaeli.edu.tr/dosyalar/yillik_plan.pdf) 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenciler her seçimlik ders grubundan ikişer tane seçimlik ders yükümlülüklerini yerine getirmek durumundadırlar. Buna göre, öğrenci öncelikle varsa geçmiş dönemlerden kalan seçimlik ders gruplarını tamamlamalı, sonra kendi yarıyılının seçimlik derslerini seçmelidir. Öğrenci, her dönemden iki tane olmak üzere her yıl toplam dört tane seçimlik dersi seçerek mezuniyeti için aranan toplam 60 AKTS’lik seçimlik ders kotasını tamamlamak zorundadır. Ancak, öğrencinin talebi doğrultusunda danışman, öğrencinin mezuniyeti için aranan 60 AKTS’lik seçimlik ders kotasını tamamlayabilmesi adına bir dönemden 1 diğer dönemden 3 veya bir dönemden 0 diğer dönemden 4 olmak üzere ilgili yılda açılan seçimlik derslerden 4 tanesini de seçmesine izin verebilir. (Örneğin, 3. Sınıf öğrencileri için Seçimlik Ders Grup VII ve Seçimlik Ders Grup VIII’den toplam 4 ders). Bununla birlikte, öğrenci isterse herhangi bir seçimlik ders grubundan 4’ten fazla ders seçebilir; ancak bu mezuniyet durumunu etkilemez. Öğrencinin önceki dönemlerde başardığı seçimlik dersler, sonraki dönemlerden alması gerekenlerin yerine geçmez. (Örneğin, 2. Sınıfta alınan 5 seçimlik dersin yalnızca 4’ü mezuniyet aşamasında önem arz edecektir.)” Öğrenciler, daha önce aldıkları seçmeli dersler yerine akademik danışmanlarının görüşü ile ilgili yarıyıl/yılda açılan aynı kategorideki başka seçmeli dersleri alabilirler. Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 31/2)
Seçmeli ders silme için öğrencilerin, aynı seçimlik ders(ler)i tekrar alıp başarılı olmaları veya ilgili seçimlik ders grubunda yer alan AKTS değerinde ders(ler)i almış ve başarmış olmaları gerekir. (Örneğin ders planında seçmeli ders grubu 3’ü tamamlamak için 6 AKTS gerekiyorsa; aynı gruptaki seçmeli ders(ler)i silmek için 6 AKTS’lik seçmeli grup 3 derslerini başarmış olmak gerekir.)
Hukuk Fakültesi’nin yıllık planına göre mezun olmak için iki tane ÜSD seçmeniz gerekmektedir. Hangi ÜSD’leri seçebileceğiniz Hukuk Fakültesi internet sitesinde yapılan duyurularda yer alan liste ile sınırlandırılmıştır.
1. sınıfta yer alan yabancı dil dersleri İngilizce ve Almanca derslerinden oluşmaktadır. Yabancı dil dersleri mezuniyet aşamasında değerlendirilen 60 AKTS’lik seçmeli ders doldurma kotası ve seçmeli ders grupları içinde yer alsa da mezuniyet için seçilmesi zorunlu derslerdir. İngilizce veya Almanca derslerinden hangi yabancı dil dersini alacağınız konusunda seçim yapma hakkınız vardır.
Hukuk Fakültesi nde yıllık ders planı uygulanmakta olduğundan bu sınır yıl boyunca 60 AKTS’dir. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 16/4) Ancak Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler danışman onayı ile yıl boyunca en fazla 80 AKTS lik ders alabilir. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 16/4; Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Yönergesi, madde 8/2) Bu nedenle Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) 2.00 ve üzerinde olan öğrencilerin ders seçim haftasında 60 AKTS lik seçim yapmaları; ders ekle-çıkar haftasında kalan 20 AKTS lik kısım için danışmanlarıyla iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Katsayısı olmayan başarı notları hariç olmak üzere, öğrencinin almış olduğu tüm derslerdeki başarı notlarına karşılık gelen katsayılar ile bu derslerin AKTS değerlerinin çarpımının, öğrencinin aldığı derslerin toplam AKTS değerine bölümü ile hesaplanan ortalamayı ifade etmektedir. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 4/1(c))
Öğrenci, ders kayıt işlemlerinde, önceki yarıyıl/yıllardan hiç almadığı ve başarısız olduğu dersleri, öncelikle en alt yarıyıl/yıldaki derslerden başlayarak almak zorundadır. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 12/2)
AGNO 3.00 ve üzerinde olan ve herhangi bir ders başarı notu (DC) harf notundan düşük olmayan bir öğrenci danışmanının onayıyla üst dönemlerden ders alabilir. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 24/3(c))
Öğrenci, akademik takvimde belirlenen ders ekleme bırakma haftasında ders değişiklik talebinde bulunabilir. Öğrencinin akademik danışmanı ders değişiklik taleplerini yazılı ve imzalı olarak dilekçe/form ile alır. Bu belge olmadan işlem yapmaz. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 12/2; Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Yönergesi, madde 6/4)
Harç borcu olan öğrenciler ders seçimi yapsalar dahi ders seçim dilekçeleri akademik danışmanları tarafından onaylanamamaktadır.
Başarı Notu Hesabı ve Koşullu Dersler
Derslerde aldığınız notlar Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği 24. maddesi ve Kocaeli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğrencileri İçin Başarı Notunun Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esasları (http://odb.kocaeli.edu.tr/upload/duyurular//1110190837480ef20.pdf) çerçevesinde hesaplanır.
Öğrenci; sınav sonuçlarının duyurulmasından itibaren 3 (üç) iş günü içinde bağlı olduğu fakülte dekanlığına bir dilekçe ile başvurarak sınav kağıdının yeniden incelenmesini isteyebilir. Dekanlık maddi bir hata yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için sınav kâğıdını ilgili bölüm başkanı aracılığıyla dersin sorumlu öğretim elemanına inceletir ve sonucu öğrenciye tebliğ eder. Öğrencinin itirazının devamı halinde; ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile sorumlu öğretim elemanının dahil olmadığı, ilgili alandaki öğretim elemanlarından oluşan en az üç kişilik bir komisyonda cevap anahtarıyla ve/veya diğer sınav kağıtları ve dokümanları ile karşılaştırmalı olarak yeniden esastan inceleme yapılır. Not değişiklikleri ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Not değişikliği ile ilgili yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 27/1)
Öğrencinin bir dersten (DC) harf notu alması halinde bu dersin başarılı sayılıp sayılmamasına ilgili yarıyıl sonunda, yıllık program uygulayan akademik birimlerde ise ilgili yıl sonunda karar verilir. Bu karar verilirken, öğrencinin ilgili yarıyıl/yıl sonu AGNO’suna bakılır. Yarıyıl/yıl sonu AGNO’su 2.00 ve üzerinde ise öğrenci bu dersten başarılı sayılır. Aksi durumda öğrenci bu dersten başarısız sayılır ve öğrenci tekrar eden yarıyıl/yıllarda bu dersi almak zorundadır. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 24/3(b))
Azami Süre
Yedi yıl yani on dört dönem içerisinde lisans eğitiminizi tamamlamanız gerekmektedir.
Tek Ders Sınavı
Ders planında bulunan tüm dersleri başaran fakat mezuniyetine yalnızca 1 dersi kalan öğrenciler, derse devam şartını daha önceden sağlamış olmaları kaydıyla bu sınava girebilmek için bağlı bulunduğu akademik birime dilekçe ile müracaat edebilirler. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, http://odb.kocaeli.edu.tr/dosyalar/yonetmelikler/2021/3.pdf madde 22/1)
Yaz öğretimi sonrasında da tek ders sınavına girmeniz mümkündür.
AGNO 2.00 ve üzerinde ise tek ders sınavından başarılı kabul edilmek için en az (DC) harf notu almak zorunludur. Sınavda alınan not, o dersin yarıyıl/yıl sonu başarı notu yerine geçer. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, http://odb.kocaeli.edu.tr/dosyalar/yonetmelikler/2021/3.pdf madde 22/2)
Öğrenci Değişim Programları
Erasmus, Farabi ve Mevlana Öğrenci Değişim Programlarına başvurabilirsiniz. Bu konularda ayrıntılı bilgi edinmek için yararlanmak istenilen değişim programının fakülte koordinatörü ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Fakültemiz değişim programları koordinatörlerinin listesini internet sitemizde bulabilirsiniz.
Üniversitemizde Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanacak öğrenciler için yılda bir kez başvuru ve seçim işlemleri uygulanır. Başvuru tarihleri her yıl farklılık göstermekle birlikte genellikle seçim süreci Ocak ya da Şubat aylarında başlamakta ve bu süreçte bir sonraki akademik yılda güz, bahar, dönemlerinde veya her iki dönemde de değişim faaliyetinden yararlanacak öğrenciler belirlenmektedir. Başvuru dönemlerinde Uluslararası İlişkiler Birimi’nin web sayfasında (http://int.kocaeli.edu.tr) yayınlanan bağlantı aracılığı ile başvurunuzu yapabilirsiniz.
Fakültemizin Romanya, Macaristan, İspanya, Letonya, Makedonya, Slovakya ve Bulgaristan ile Erasmus öğrenci değişim anlaşması bulunmaktadır.
Burslar
Burslar hakkında bilgi edinmek için Fakültemizin burs komisyonu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Fakültemiz burs komisyonu üyelerinin listesini internet sitemizde bulabilirsiniz.
Mezuniyet İşlemleri
Mezuniyet için gerekli AKTS değerini içeren dersleri tamamlamanız ve ilgili derslerin tüm not girişleri kapandıktan sonra danışmanınız tarafından yapılan kontrol sonrasında mezuniyetinizin karara bağlanması Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleşmektedir. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 34) Fakülte Yönetim Kurulu kararı alındıktan sonra mezuniyet için gerekli usuli işlemleri öğrenci işlerinden bilgi alarak gerçekleştirebilirsiniz. (Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, madde 38/4)
Muafiyet ve İntibak İşlemleri
Öğrenci, bir yükseköğretim kurumunda başarmış olduğu ders için muafiyet talebinde bulunabilir. Muafiyet talebini içeren dilekçeyi en geç kayıt yaptırılan yarıyılın ekle bırak haftasının bitimine kadar, muafiyete esas olacak belgelerle birlikte kayıt işlemi süresi içerisinde Hukuk Fakültesi’ne teslim etmeniz gerekmektedir. Kocaeli Üniversitesi Muafiyet ve İntibak Yönergesi, http://odb.kocaeli.edu.tr/dosyalar/yonetmelikler/muafiyetintibakyonergesi.pdf, madde 6 ve 7)
Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi
Yüksek lisans ve doktora eğitimi için Kocaeli Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi ile bağlantılı olan kamu hukuku ve özel hukuk programları bulunmaktadır. Lisansüstü eğitim olarak da adlandırılan yüksek lisans ve doktora eğitimi süreci Hukuk Fakültesi’nin akademik desteğiyle Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün sorumluluğunda yürütülmektedir. Bu nedenle kamu hukuku ve özel hukukla ilgili yüksek lisans ve doktora programlarıyla ilgili bilgi almak için Hukuk Fakültesi’nin yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsü ile iletişime geçebilirsiniz. (Bkz. http://sbe.kocaeli.edu.tr/) (Ek not: Yüksek lisans programları tezlidir.)