Birimler    İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Bireysel iş hukuku bölümünde; iş hukukunun tarihsel gelişimi, kaynakları, iş hukukunun temel kavramları, uygulama alanları, iş sözleşmesi, iş sözleşmesinin unsurları, türleri, iş sözleşmesinin hükümsüzlüğü, iş sözleşmesinden doğan borçlar, işin düzenlenmesi, iş sözleşmesinin sona ermesi ve sonuçları hakkında bilgi verilecektir. Toplu iş hukuku bölümünde; toplu iş sözleşmesi, kuruluşu, içeriği, türleri, yararlanma koşulları, toplu iş uyuşmazlığı, toplu iş sözleşmesi ihlalinin sonuçları, grev ve lokavt kavramları, grev ve lokavtın sonuçları anlatılmaktadır. Sosyal güvenlik hukuku ile ilgili olarak sosyal güvenlik sisteminin gelişimi, sosyal güvenliğin ilkeleri ve finansmanı, sosyal güvenlik hukukunun kaynakları, sigorta dalları ve Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumları hakkında temel bilgiler verilecektir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda; yasal düzenlemeler başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mesleki risklerin önlenmesi, risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması, sağlık ve güvenlik şartlarının sürekli olarak iyileştirilmesi için alınacak koruyucu ve önleyici tedbirler ile bu konularda eğitim, bilgilendirme, çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımının sağlanması ile bunlara ilişkin görev, yetki, hak ve yükümlülükleri incelenecektir.

Prof.Dr. Z.Gönül BALKIR
E-posta gonulbalkir@kocaeli.edu.tr